Vachtverzorging

Bij aanschaf van je doodle denk je niet gelijk aan: Vachtverzorging! Nee, het is vooral dat schattige teddybeertjes uiterlijk met het leukste en liefste karakter. Maar de vachtverzorging wordt heel vaak over het hoofd gezien. Daar ga ik even verandering in maken.

Als baasje krijg je natuurlijk heel veel informatie nog over wat voor vachtje jouw doodletje heeft. Maar dan kan je hier mooi zien wat daarvoor nodig is, maar vooral wat ik altijd gebruik. Ik borstel en knip al jaren, maar hiernaast geef ik ook al jaren workshops vachtverzorging via http://www.doodlehairdo.nl. Hierdoor weet ik precies wat er nodig is bij goed onderhoudt van elk vachtje. En kan ik mijn baasjes de best mogelijke handleiding geven voor ten alle tijden dat teddy beertje te houden i.p.v. dat het vachtje elk halfjaar wordt kaalgeschoren doordat het niet meer te redden valt..

Wat gebruik ik?

Puppy vacht tot 5 maanden:

– Mensenborstel

– Kammetje met ongelijke tanden

– Gliss Kur anti klit spray total repair

-Aromacare Argan Shampoo

Fleece/wavy fleece vacht vanaf 5 maanden:

– Groene activet/ Les Pouchs borstel/ ADB Petite

– Kammetje met ongelijke tanden

– Gliss Kur anti klit spray total repair

– Aromacare Argan Shampoo

Curly fleece/ Curly/Wollen vacht vanaf 5 maanden:

– Groene activet/ Les Pouchs borstel / ADB Petite

– Kammetje met ongelijke tanden

– Gliss Kur anti klit spray total repair

– Aromacare Argan Shampoo

– Aromacare Coconut Conditioner


Zelf doen? Neem een kijkje op de volgende link


Wat is de juiste vachtverzorging? De regelmaat van het borstelen? Hoe vaak naar de trimmer? Wat moet je eigenlijk doen?

Om echt de vacht goed te verzorgen mag je hier wekelijks wel een aantal uur voor uit gaan trekken.. Soms is het maar een half uurtje, maar tijdens de vachtwisseling wordt dit anders.

De puppyvacht zal makkelijk te onderhouden zijn tot ongeveer 5-7 maanden. Het ligt aan het formaat van het doodletje wanneer de vacht ook meer onderhoud gaat vragen. De meeste trimmers en fokkers adviseren elke dag of elke 2 dagen de pup te laten wennen aan het borstelen, naar mijn mening is dit teveel en zal de pup hierdoor niet makkelijker worden en juist gaan happen in de borstel, teveel prikkelingen is niet handig.. Ik adviseer dus maar 1x per week te borstelen, wel in een keer het hele pupje dus niet in delen. Doe dit ook op tafel zodat er meteen een duidelijke scheiding is van het knuffelen op de grond en/ of op de bank en het kammen op tafel. Probeer hier dus ook alleen met je stem een positieve draai aan te geven en als afloop wanneer je hem of haar weer van tafel afhaalt een koekje te geven met een dikke knuffel van goed gedaan! In het filmpje hieronder zie je hoe je moet borstelen.

De puppyvacht mag je elke 2-4 weken wassen, liever niet minder vaak dan 1x per 6 weken. Een schone vacht klit minder snel en is ook fijner om te knuffelen. Plus het is namelijk zo dat de pup hoogstwaarschijnlijk in veel viezigheid zal gaan rollen etc.. dus wel lekker als je hem dan een keer kan wassen.. Wel altijd wassen NA het borstelen/kammen! Dit voorkomt heel veel klitten en een kapotte vacht!

Wilt u zelf de vachtverzorging gaan doen? Kijk dan het filmpje hieronder goed! En meld u, vanaf het moment dat u de pup heeft gekozen, aan bij een vachtverzorgings cursus die u leren trimmen met de schaar! Via de blauwe link hierboven komt u op de site waar ik jaren lang workshops heb gegeven, deze komen aan huis!

Wilt u naar de trimmer? Zorg dan dat u vanaf 12-14 weken leeftijd meteen een afspraak maakt met de trimmer in de buurt. Zorg er wel voor dat dit ook met de schaar wordt gedaan en niet met tondeuse. (Tondeuse zorgt, na veel ondervinden, voor een hardere stuggere en klitgevoeligere vacht) Vanaf ongeveer 5 maanden leeftijd is een eerste echte trimbeurt nodig. Daarna elke 6-10 weken laten trimmen.

Oh Ow de vachtwisseling, en nu dan?

De vachtwisseling… OOWJEE!

De vachtwisseling, ofwel verandering van puppyvacht naar volwassen vacht, is vanaf ongeveer 7,5-8 maanden leeftijd en duurt ongeveer tot 18 maanden leeftijd met fleece en wavy fleece vachten en bij curly fleece/curly en wollen vachten tot ongeveer 24 maanden leeftijd! Dus let goed op! Dit is dus per vacht verschillend.

Wat belangrijk is dat je in de vachtwisseling zeker 1x per 2 weken blijft borstelen, liever niet vaker dan 2x per week, dit omdat je anders de vacht zoveel beschadigd dat deze juist meer gaat klitten. In deze periode is het ook cruciaal om met het kammetje na de activet/les pouchs door de vacht te gaan, hierdoor krijg je meer zekerheid of de vacht ook echt uit de klit is en dat je niet te oppervlakkig hebt geborsteld waardoor de klitten nog onderin zitten.

In deze periode ook lekker elke 2-4 weken wassen, hierdoor houd je de vacht veel beter. En ook hier is het weer beter om altijd te wassen NA het borstelen en kammen! Niet wassen voordat je hem of haar compleet uit de klit hebt! Als je klitten gaat wassen krijg je vilten die er eigenlijk niet meer uit te krijgen zijn waardoor zij sneller geschoren moeten worden.

Australian Labradoodles hebben een echte knipvacht. Dus geen pluk of scheervacht! Het is ook niet goed als deze onder de 2,5 cm wordt geknipt. Dit is omdat de haren dan de huid niet meer kunnen beschermen tegen zonlicht, winter of onderkoeling van regen. Ten alle tijden dus proberen te voorkomen dat trimmers klitten moeten wegscheren, laat staan heel de vacht. Daarom is deze pagina met filmpjes ook. Zodat uw doodle ook echt dat teddybeertje blijft en niet een geschoren schaap wordt die sneller kan verbranden, onderkoelen, blaas ontstekingen kan krijgen of laat staan een zonnesteek of iets anders!

Wilt u zelf de vacht volledig gaan bijhouden? Dan klik op de link hierboven in het blauwe balkje.

Wilt u liever dat een professionele trimmer uw doodle bijhoudt met het trimmen? Zorg dan wel dat u elke 6-10 weken naar de trimmer gaat. Zorg er ook voor dat u de vacht van uw doodle compleet uitgeborsteld aanlevert. Hierdoor hoeft je doodle niet te lang van huis te zijn, krijgt u geen extra ”onklit” kosten, hoeft je doodle nooit kaal, blijft je trimmer tevreden en je doodle ook! En dus ook niet langer dan 10 weken tussen de trimbeurt laten zitten, hierdoor is de trimmer ook sneller klaar!

Fleece en Wavy fleece vachten

De fleece en wavy fleece vachtjes zijn eigenlijk de vachtjes met het minst lange borstel onderhoud. Dit komt omdat zij een lossere krul hebben die minder snel in elkaar zal haken. De vacht vraagt ongeveer om 1x per week te borstelen tijdens de vachtwisseling. Dit zodat u niet te lang bezig bent en de klitten er voordat ze strak gaan zitten er al uit heeft.

Bij teveel borstelen zal u zien dat de vacht niet meer glanst. Let op, tijdens de vachtwisseling is het vachtje (99% van alle vachten) dof. Dus tot 18 maanden, maak je niet druk! Als het vachtje hierna nog dof blijft kan het zijn dat u te vaak borsteld.

Als de fleece en wavy fleece vachtjes eenmaal uit de vachtwisseling zijn. Dit merk je doordat er weinig tot geen klitten meer vormen, kleine hoeveelheden haar maar eruit geborsteld kan worden en de vacht weer meer gaat glanzen. Als dit eenmaal is aangebroken, doe een dansje! Dit betekend dat er nog maar 1x per 2-4 weken hoeft te worden geborsteld!!!! WOEHOEEEE! Dit is dan ook ruim voldoende, doe dit aub dan ook niet vaker. Het is een lekker momentje samen, maar je doodle gaat echt liever wandelen door de bossen hoor!!

Na het borstelen gebruikt u altijd de gliss kur total repair anti klit spray, dit zorgt dat de vacht weer sluit waardoor het weer minder snel in elkaar gaat klitten. En elke 2-4 weken blijven wassen, altijd na de borstelbeurt!

De fleece en wavy fleece vacht is te herkennen aan de mooie losse krul, dit bevat veel minder haar per vierkante centimeter dan een curly fleece/ curly of wollen vachtje.

De Curly fleece/ Curly en Wollen vacht

De Curly fleece/ Curly en Wollen vachtjes zijn eigenlijk de vachtjes met het meest lange borstel onderhoud. Dit komt omdat zij veel haar per vierkante centimeter hebben waardoor je kleinere borstellaagjes moet maken. (zoals op de video hieronder) De vacht vraagt ongeveer om 1x per 2 weken te borstelen tijdens de vachtwisseling. Dit zodat u de vacht niet kapot borsteld. De echte krulvachtjes breken namelijk sneller, dit is een dunnere haarstructuur, dus met te vaak borstelen kan je het haar ook afbreken..

Bij teveel borstelen zal u zien dat de vacht niet meer glanst, het haar afbreekt en heel stug aanvoelt. Let op, tijdens de vachtwisseling is het vachtje (99% van alle vachten) dof. Dus tot 24 maanden, maak je niet druk! Als het vachtje hierna nog dof blijft kan het zijn dat u te vaak borsteld of dat het extra voeding nodig heeft. Vandaar ook dat ik bij deze vachten de conditioner ook adviseer.

Als de krulvachtjes eenmaal uit de vachtwisseling zijn. Dit merk je doordat er weinig tot geen klitten meer vormen, kleine hoeveelheden haar maar eruit geborsteld kan worden en de vacht weer meer gaat glanzen. Als dit eenmaal is aangebroken, doe een dansje! Dit betekend dat er nog maar 1x per 3-6 weken hoeft te worden geborsteld!!!! WOEHOEEEE! Dit is dan ook ruim voldoende, doe dit aub dan ook niet vaker. Het is een lekker momentje samen, maar je doodle gaat echt liever wandelen door de bossen hoor!!

Na het borstelen gebruikt u altijd de gliss kur total repair anti klit spray, dit zorgt dat de vacht weer sluit waardoor het weer minder snel in elkaar gaat klitten.

De krulvachtjes vragen wel wat meer qua verzorging. Dit is voornamelijk met het wassen. De vachtjes adviseer ik na elke borstelbeurt (elke 2 weken in de vachtwisseling, elke 3-6 weken na de vachtwisseling) te wassen met aromacare argan en daarna met de coconut conditioner na te behandelen, dit spoel je ook uit. Na de wasbeurt altijd de gliss kur total repair anti klit spray erin spuiten.

De juiste volgorde van een borstel sessie/ was sessie:

 • Borstelsessie zonder wassen!
 • Eventueel uitblazen met de waterblazer als ze heel nat/ zanderig zijn van de wandeling
 • Uitborstelen met de activet/les pouchs tot je nergens meer weerstand voelt
 • Na kammen met de ongelijke tanden kam tot je overal doorheen glijdt
 • Sprayen met de Gliss Kur total repair anti klit spray
 • Borstelsessie met wassen!
 • Eventueel uitblazen met de waterblazer indien nodig
 • Uitborstelen met de activet/ les pouchs tot je nergens meer weerstand voelt
 • Nakammen met de ongelijke tanden kam tot je overal doorheen glijdt
 • Wassen met warm water (36-38 graden vinden ze wel lekker)
 • Inzepen met de Aromacare Argan shampoo, met je nagels er goed doorheen
 • Uitspoelen met warm water
 • (alleen voor de krulvachten) Inzepen voor 5-10 minuten met Aromacare Coconut conditioner
 • Uitspoelen met warm water
 • Droogblazen met de waterblazer
 • Na sprayen met gliss kur total repair anti klit spray

KLAAR!!! en succes natuurlijk 😉

%d bloggers liken dit: